Oslavy Dňa Európy tematicky spája dobrovoľníctvo

17.05.2011 Prešov

Prešov 17. mája (TASR) – Európske dobrovoľnícke turné, ktoré sa koná pri príležitosti osláv Dňa Európy, dnes pokračuje v pešej zóne v Prešove. Pred budovou mestského úradu sa okrem prezentácie európskych inštitúcií predstavuje aj niekoľko organizácií a združení, ktoré sa venujú dobrovoľníckej činnosti.
\"Keďže tento rok bol vyhlásený za rok dobrovoľníctva, naším cieľom je poukázať na to, aké dôležité miesto zaujímajú tieto aktivity v živote európskej spoločnosti. Odhaduje sa, že sa im venuje okolo 100 miliónov Európanov,\" uviedol dnes pre TASR vedúci komunikačnej sekcie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Peter Zsapka.
Dodal, že všetci títo ľudia venujú svoj čas, peniaze či talent sociálnym aktivitám, charite, ochrane pamiatok, prírody, ale i rozvoju kultúry a športu. Podrobnejšie informácie o tejto práci sa záujemcovia dozvedia aj v prezentačných stánkoch v centre Prešova.
Okrem toho majú návštevníci možnosť počas dňa sledovať aj vystúpenia záujmových útvarov, speváckych alebo tanečných skupín. Vyvrcholením bude koncert prešovskej kapely Chimera.
Gabriela Gliševičová z bratislavskej IUVENTY uviedla, že na Slovensku je zhruba 10.000 organizácií, ktoré sa zaoberajú dobrovoľníckou činnosťou a majú zhruba 200.000 aktívnych členov.
\"Dobrovoľník je človek, ktorý je ochotný vo svojom voľnom čase vykonávať nejakú činnosť v prospech iných ľudí alebo v prospech zvierat, prírody. Proste stará sa bez nároku na materiálnu odmenu o verené blaho,\" vysvetlila Gliševičová. Pripomenula, že odmenou pre týchto ľudí môže byť to, že získajú nové skúsenosti, zručnosť, priateľov a prirodzene aj dobrý pocit, že urobili niečo dôležité.
Do podobných aktivít sa často zapájajú aj mediálne známe osobnosti, ktorých úlohou je istým spôsobom upozorniť na problémy a pritiahnuť ďalších záujemcov. Jednou z ambasádoriek dobrovoľníctva je aj prešovská spisovateľka Gabriela Futtová, ktorá sa venuje tvorbe pre deti.
\"Mňa táto myšlienka veľmi nadchla, lebo sama veľmi rada robím veci len tak, len pre dobrý pocit,\" uviedla Futtová. V knižnici kde pracuje, organizujú dobrovoľníkov, ktorých úlohou bude napríklad donáška kníh pre imobilných ľudí.
Turné po slovenských mestách organizujú Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže a Národná agentúra Mládež v akcii. V nasledujúcich troch dňoch bude pokračovať v mestách Žilina, Nitra a Komárno.
 

Vyberte región

mark